Tuesday, September 14, 2010

Phuksikoulutusta


Ensimmäisenä päivänäni paikanpäällä huomasin että ohi kulkee paljon opiskelijoita, joilla on yksinkertaiset, woodlandihkot camot päällä. En yllättynyt, koska olin toki etukäteen selvittänyt, että Tsinghuan harrastussektori sisältää "Military Enthusiast Society"n (miten kääntäisitte teekkarireserviläiset englanniksi?).

Kävi kuitenkin ilmi, että kyse ei olekaan puhtaasta omasta innostuksesta, vaan paikalliset fuksit aloittavat opintonsa 3 viikon sotilaskoulutuksella. Tämä on ilmeisesti jatkoa noin ripari-iässä käydylle (ja riparin korvaavalle) alkeistaitoleirille, minkä johdosta joka iikka osasi valmiiksi jotain perusjuttuja. Esim jonkunnäköinen kata tuntui menevän urheilukentällä varsin samanaikaisesti noin 1000 fuksilta.


1. Fuksirykmentti... STO!


Konsepti riparin korvaamisesta maanpuolustuskoulutuksella ei ole lainkaan huono. Tutkimusten mukaan 15-19 -vuotiaat ovat tehokkaimpia sotilaita, koska teinit eivät tajua pelätä henkensä edestä riittävästi. Voisi olla Suomessakin mielenkiintoista ensin oppia (sukupuoleen katsomatta) tappamaan ja sen jälkeen vapaavalintaisesti pyytämään sitä anteeksi kukin sopivaksi katsomaltaan jumaluudelta.


Päädyin pohtimaan mitä nämä keski-maan toivot oikein parin viikon sotilaskoulutuksellaan tekevät modernilla taistelukentällä. En ole vielä kysynyt, mutta arvelisin, että massiivinen koneisto tarvitsee paljonpaljon virkamiehiä pitämään von Clausewitzin kuvaileman koneen öljyttynä ja pyörimässä. Pitää varmaan joskus kysellä tarkemmin. En kuitenkaan usko, että paikallinen eliittiyliopisto kouluttaisi miinanpolkijoita tai tykinruokaa.

Jotkut asiat eivät kuitenkaan muutu. Morttimarket oli täälläkin apposen ammollaan ruokalassa. Noh, reservin gona tyytyy paheksumaan moista käytöstä.

Kata, saataisko tikin phuksikoulutukseen ne sulkeiset pikku hiljaa?

No comments:

Post a Comment