Tuesday, September 14, 2010

Opintojen sompaamista

Kuten asuntojen valinta, myös kurssien valinta Tsinghuassa tapahtuu verkossa periaatteella "aukeaa aikaan x ja on viikon auki". Kämppävahingosta viisastuneena tiesin, että kärkyllä pitää olla heti eikä myöhemmin. Oma buddy oli jossain seminaarissa, joten lainasin toisen suomalaisen Nooran buddya, tai oikeastaan buddyn sijaista.

Tietoa kursseista ei ollut etukäteen saatavilla kuin kiinaksi. Lisäbonuksena www-ilmoittautumissysteemi oli myös kiinaksi, ja toimi vain IE:llä. Firefoxiin ja Chromeen olisi ollut helppoa konffata sivujen automaattikäännös, IE:hen ei. (Sivumennen sanoen Chromen defaulttikäännösominaisuus on aika hyvä. Go-go Google!).

Minut oli otettu lukemaan paikalliselle tutalafkalle kiinankielisiä kursseja. Kiinankielisyys ilmeisesti tarkoitti sitä, että saan halutessani ottaa myös ei-englanninkielisiä kursseja. Paikallinen tutatarjonta englanniksi oli aika laimeaa tai sitten en löytänyt oikeaa paikkaa. Sain juuri ja juuri raavittua kasaan kv-palvelujen vaatimien noppien verran kursseja. Ikävästi olisin joutunut mm. käymään kursseja, joiden aiheet eivät kiinnostaneet pätkääkään (ympäristöystävällinen liiketoiminta) ja kursseja, jotka kuvauksensa tai koodinsa mukaan olettivat taustatietoja.

Noh, Nooralle oli jo luvattu, että hän ainakin voi vaihtaa opiskelemaan "täysipäiväisesti" kiinan kielen perusteita paikalliselle kielikeskukselle. Ei muuta kuin viikonlopun kypsyttelyn jälkeen paikalliseen vaihto-opiskelijapalveluun kysymään. Koska Nooralla luki papereissa kirjallisuuden ja kielen laitos, hän pääsi siirtymään suoraan. Itse jouduin hankkimaan luvan koti-Suomesta, eli ensin proffalta ja sen jälkeen proffan lupa kv-palveluille, jotka laittoivat luvan sähköpostilla etiäpäin. Hieman huolestuttavasti tiedekunnan dekaani S (nimi jätetty pois henkilöllisyyden suojaamiseksi) vastasi postiini sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Noh, jos proffa haluaa olla työn sankari niin kelpaahan se tietty mulle.

Saatuani luvan kiikutin papereita paikasta toiseen ja päädyin opiskelemaan kiinan alkeiskurssin aamuryhmään maanantaista perjantaihin 8-12. Sinänsä kiva että tämä on mahdollista, sillä olisin hajonnut totaalisesti talouden lukemiseen ilman esitietoja. Vaikka uuden (ja oudon) kielen opiskeleminen onkin varsin haastavaa, se on kuitenkin "jotain ihan muuta" ja virkistävää vaihtelua.

No comments:

Post a Comment