Thursday, September 30, 2010

Bittiesirippu


Blogin nimi tulee varsin ilmiselvästi Great Firewall of China:sta.

Tulimuuri ei sinänsä ole suuri ongelma tikkiläiselle, eikä sen pitäisi muutenkaan olla tekniikkaa nauttineelle tai rahakkaalle ongelma.
Blokattuja ovat ainakin

  • Facebook

  • Youtube

  • osat Wikipediaa

  • Blogger

  • Google docs

  • osa Google-hauista


Ulkkareiden keskuudessa on varsin yleinen kysymys "do you have VPN?". Itse hätkähdin ekat pari kertaa kun humanistit ynnä muut ottavat puheeksi jutun, joka on teknisesti epätriviaali. Onneksi nopeasti tajusin, että VPN on "the service you need to buy so you can access facebook", eli tikkiläistä pohdintaa erilaisten proxyratkaisujen, tunnelointien ja kokonaisten vpn-ratkaisujen välillä ei siis kysytty, vaan vain sitä, pääsenkö naamakirjaan.

Laiskana en ole jaksanut lähteä selittämään että käytän usein vain ssh-klienttiä SOCKS-proxyna ja vastaan yksinkertaisesti "yes". Foxyproxy on muuten varsin käytettävä pluggari FF:lle. Raati pitää. Ihka oikea VPN ois virityksen alla, mutta halpa saksalainen virtuaalipalvelimeni on OpenVZ-purkki ja niille VPN:n virittäminen on... noh, astetta tuskallisempaa. Ostakaa lapset Xen jos ostatte. Ette tule katumaan.

Netti on noin pullollaan palveluja, jotka myyvät VPN:ää for dummies. En ole tarkastanut hinnoitteluja, mutta voivat olla fiksujakin. Euroopan kautta proxyttamisen ongelma on se, että sätuubi -videot tulevat aika tuskallisen hitaasti matalimmallakin laatuasetuksella. GeoIP+DNS-pohjaisessa load balancingissa on vinha perä. Siinä on tulevaisuutta.

Palomuuri aiheuttaa mielenkiintoisia lieveilmiöitä. Aikaisemmat vaihtarit raportoivat, että "Mun huoneessa toimii facebook" saa aikaan paljon kavereita. Itse tiedän ainakin yhden parin soidinmenoihin kuuluneen sen, että mies esittelee alfaominaisuuksiaan demonstroimalla naiselle kuinka sen feisbuukin saa toimimaan täällä. Tyttö ei tosiaankaan ollut sieltä tyhmemmästä päästä mutta ilmeisesti tajusi olla silmät sopivan ammollaan ja kehua miestä. Ihan söpöksi pariksi ovat kehkeytymässä.

Ajattelin antaa kuulua ainakin suodatuksen tekniikasta ja suodatuksen toiminnan psykologisista ja sosiaalisista aspekteista, jahka aika antaa myöten. Jos joku detalji kiinnostaa, vastaan mielelläni kysymyksiin.

No comments:

Post a Comment