Thursday, September 9, 2010

Miksi lähteä?

Olen aina halunnut käydä vaihdossa jossain vaiheessa opintojani ja viimeinen tilaisuus oli juuri nyt.

Vanhan TKK:n vaihtopalvelut jaksoivat aina marista siitä, että teekkarit eivät lähde ulkomaille. Kun asiaa pohtii tarkemmin, ei vaihtoon lähtö TKK:n tarjoamiin kohteisiin ole juuri missään tapauksessa kannattavaa. Kuten useimmilla teekkareilla, oli itsellänikin kotimaassa osa-aikatyö, kiva elintaso, tuttu järjestelmä ympärillä ja muutenkin helppoa olla. Koulun maksama vaihtostipendi on naurettavan pieni, eikä tietotekniikka-alalla ole vaihtostipendirahastoja (pitäisi ehdottomasti olla!).

Vaihto-opiskelijoille asetettavat vaatimukset ovat yllättävänkin tiukkoja. 18op:tä vastaavat opinnot lukukaudessa on helpohkoa suorittaa tutussa ympäristössä, mutta vieraassa kulttuurissa noppien kerääminen saattaa olla vaikeaa. Lisäksi joissain maissa, kuten Kiinassa kansainvälisillä kielillä tarjottu opetus saattaa olla hyvinkin vähäistä. Itselläni ei valittamista ole, koska hain siihen ainoaan kiinalaiseen laitokseen, jolta on edes mahdollista kerätä 18op englanninkielisiä kursseja (School of Economics and Management). Esimerkiksi sähkö- ja (ilmeisesti) tietotekniikan laitoksella olisi ollut tarjota n. 3 kurssia englanniksi.

Halusin Kiinaan nimenomaan näkemään ja kokemaan jotain uutta. Harkitsen vakavasti yliopiston tarjoamaan kielikoulutukseen vaihtamista. 4 tunnin päivittäisen opiskelun pitäisi luoda vähintään auttava kielitaito puolessa vuodessa. Poikkeuksellisesti jopa entisen TKK:n vaihtopalvelu hyväksyy tällaisen "kulttuuriturismin" Kiinaan lähtijöiltä, joten ei tarvitse pelätä pienen vaihtostipendin takaisinperintää.

Miksikö siis lähdin? Siksi, että olen aina halunnut kokeilla vaihto-opiskelua, vaikka se ei missään tapauksessa järkevää tai opintojen kannalta kannattavaa olekaan.

No comments:

Post a Comment